Logo de Retícula

Retícula és un repositori fotogràfic d’accés lliure i gratuït pensat perquè qualsevol persona o col·lectiu pugui sentir-se representat. Volem trencar amb narratives visuals estereotipades i mostrar la vida des del realisme, amb una mirada feminista, interseccional, antiracista, amb perspectiva LGTBIQ+ i on la diversitat funcional no sigui l’excepció.

Últimes
fotos

Una parella riu asseguda a un banc.
Usuària de Bici Sense Edat Terrassa passeja amb una voluntària pel parc de Sant Jordi.
Gest afectuós.
Cambrera reparteix dos cafès amb la safata.

Com
funciona?


Investiga la nostra pàgina de Flickr, mira les fotos, troba la que més t’agradi per al teu cartell, per una comunicació o per un disseny. Totes les nostres imatges són descarregables i gratuïtes sota llicència Creative Commons. Pots fer-ne ús sempre que respectis el motiu pel qual es van fer i que n’atribueixis l’autoria. Què vol dir això? T’ho expliquem a l’apartat de Llicències.

LGTBIQ+

A Retícula ens hem preguntat: quina mena d’imatges trobes quan busques “relació en parella” a Internet? On són les dones que s’estimen? La col·lecció LGTBIQ+ s’estrena amb un àlbum sobre la quotidianitat de la vida en parella protagonitzada per dues dones lesbianes.

Per fer realitat aquesta col·lecció, hem comptat amb la participació de Mar Garcia i Eva Fancelli.

Dones

Les dones han estat invisibilitzades en gran part dels relats audiovisuals, o amb un paper sovint estereotipat i emmarcat en uns cànons molt restrictius. En aquest àlbum, elles són les protagonistes.

Per fer realitat aquesta col·lecció, hem comptat amb la participació de les dones de La Revolta, La Trama – Prodis, Alternativa3, La Natural i amb la música i activista trans, Judit K.

Consum

Allò que comprem i fem servir, té un impacte en el nostre entorn. En aquest àlbum hem volgut representar formes de consum i comerç que trenquen amb pràctiques capitalistes i pretenen ser més sostenibles, respectuoses i justes a escala mediambiental, social i econòmica.

Per fer realitat aquesta col·lecció, hem comptat amb la participació de: La Terrassenca, La Revolta, Alternativa3 i La Trama – Prodis.

Feina

Tan se val si és remunerada o no, aquí trobaràs tota mena de tasques que impliquen el concepte “feina”, realitzada per un ventall ampli de persones.

Per fer realitat aquest àlbum, hem comptat amb la participació de: La Terrassenca, La Revolta, Alternativa3, La Trama – Prodis, La Natural, l’Ateneu Candela i Judit K.

Mobilitat

Com ens traslladem d’un lloc a l’altre i quin impacte té el nostre pas? En aquest àlbum, busquem diferents formes de mobilitat, aplicades a aspectes de les nostres vides com la feina, l’oci o el transport personal.

Per fer realitat aquest àlbum, hem comptat amb la participació de La Terrassenca i Bici Sense Edat – Terrassa.

Cultura

En aquest àlbum trobaràs cultura en múltiples formes. Comencem per conèixer la feina de Judit K, activista trans i compositora.

Per fer realitat aquest àlbum, hem comptat amb la participació la músic i activista trans, Judit K.

Retícula

del neutre pl. del ll. reticŭlum, dimin. de rete ‘xarxa’
Femení

La retícula és un element de composició d’un disseny. Són unes línies paral·leles i perpendiculars invisibles per al públic, però visibles per a qui fa la creació. És una base sobre la qual treballar, que ajuda a col·locar els elements a l’escena. A Crisàlide ens preguntem quins elements es destaquen en una fotografia, on es posicionen, quina visibilitat tenen, qui o què protagonitza la situació. Per què la protagonitza, i per què no.

Retícula és una iniciativa de Crisàlide Comunicació que pretén ser un repositori fotogràfic d’accés lliure i gratuït amb voluntat inclusiva pensat perquè qualsevol persona o entitat pugui descarregar imatges on es vegin i sentin representades. L’objectiu és trencar amb relats visuals estereotipats i generar un recull d’imatges quotidianes protagonitzades per dones, persones LGTBIQ+, racialitzades o amb diversitat funcional, i amb cossos no normatius.

Les accions que es capten en les imatges són tan normals com treballar, o tan trencadores com visibilitzar alternatives de vida més sostenibles, responsables i respectuoses. Enfoquen l’objectiu de la càmera cap a escenes sovint invisibilitzades, com les tasques de cures, la representativitat de col·lectius vulnerabilitzats o la normalitat de les relacions socials.

Per seleccionar les temàtiques i col·leccions, s’han dut a terme diferents processos participatius a partir del qual col·lectius i persones a títol individual han aportat la seva visió, han destacat la mancança de representativitat que es troba en els bancs convencionals i, en definitiva, han decidit quina forma ha de tenir el projecte.

A totes les persones que han col·laborat, els agraïm enormement el seu temps, paciència i energia. Per respecte a totes elles, us demanem que respecteu les llicències que regulen l’ús de les imatges.

La iniciativa compta amb el suport dels serveis d’Economia Social i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Terrassa. Per ara, hem adaptat el banc a la plataforma Flickr, però treballem per ampliar els continguts, col·laborar amb altres entitats, tenir un domini propi i fer un banc d’imatges més gran.

Vols col·laborar?

Retícula és un projecte dinàmic! Nosaltres hem plantat la primera llavor, però estem obertes a noves aportacions. Si tens fotografies guardades a un calaix i creus que poden formar part d’alguna col·lecció, posa’t en contacte amb nosaltres i plantegem una col·laboració:

hola@crisalidecomunicacio.com