Logo de Crisàlide

Cures en la diàspora

Cinc històries de migració, xarxa i lluita

Un documental protagonitzat per cinc dones migrades a Catalunya que en algun moment van detectar mancances en l’acollida de les seves comunitats i han pres la iniciativa de posar-hi remei.

Helga Flamtermesky és la coordinadora de Mujer Diáspora i del projecte Mujer Frontera, un espai d’empoderament, suport i creació de coneixement des de la primera persona per a dones víctimes del tràfic de persones.

Figura humana que representa el procés de sanació.

Mujer Frontera es va convertir en un espai de sanació, on les dones víctimes del tràfic de persones van crear una metodologia pròpia. Les seves experiències i reflexions s’han transformat en una guia amb recomanacions per a dones que puguin estar ara en una xarxa d’explotació i amb consells per a les organitzacions que treballen en l’atenció de les víctimes. És una eina de protecció per a elles i, alhora, una crítica als protocols oficials per atenció a les víctimes, que sovint no s’ajusten a la realitat.

Dialla Diarra és la coordinadora de Legki Yakaru, organització de Banyoles dedicada, entre altres temes, al suport a les dones subsaharianes que han patit la Mutilació Genital Femenina, violència de gènere o matrimoni forçat.

La Mutilació Genital Femenina afecta més de 200 milions de dones al món. L’ONU la defineix com una violació dels drets humans de les dones i les nenes. Legki Yakaru és una organització que fa sensibilització amb les famílies i mediació entre les afectades i els professionals sanitaris.

Saba Mohamed és doctoranda en Nutrició i Dietètica per la Universitat de Barcelona. És la coordinadora d’un projecte d’educació alimentària saludable cultural i lingüísticament adaptat a les dones pakistaneses que viuen a Catalunya.

La migració té un impacte molt fort en els hàbits alimentaris i la salut de qualsevol persona. Per a les dones pakistaneses, el dol migratori sol suposar un canvi en el patró dietètic, una reducció de l’activitat física, la fi de les seves carreres acadèmiques i professionals i greus conseqüències en la salut mental. La Guia sobre Educació Alimentària Saludable cultural i lingüísticament adaptada és una eina per cuidar-se, practicar el català i fer cercle amb altres dones de la comunitat.

Loubna El Hassani és Dona Referent Comunitària a l’Alt Empordà amb l’Associació Amunt i Crits. Treballa com a mediadora especialitzada en l’atenció a dones que han patit violència masclista, matrimoni forçat o matrimoni infantil.

Es calcula que, al ritme actual, es tardarà 300 anys a eliminar el matrimoni infantil. Entitats com Amunt i Crits es dediquen a sensibilitzar les famílies que es plantegen realitzar aquesta pràctica sobre les conseqüències que té sobre les nenes. També treballen amb l’Administració per ampliar els recursos per a la detecció i acullen a les dones que necessitin ajuda.

Anna Slizinova és directora de producte en una empresa IT, cantant d’òpera i cofundadora d’UNLOCK ART. Dinamitza una xarxa de suport per a persones refugiades d’Ucraïna des de la qual les ajuda a trobar una llar, aliments i productes d’higiene bàsica.

ACNUR registra al març del 2022 més de 8 milions de persones refugiades d’Ucraïna a Europa i més de 5 milions de desplaçaments interns. Espanya és el cinquè país de la Unió Europea que ha rebut més arribades. Anna Slizinova es coordina amb altres voluntàries per trobar allotjament a les famílies a través de plataformes com I Can Help Host i preguntant a la seva xarxa de contactes. Ara, proposa diferents maneres d’ajudar. Cadascú des de la seva posició i capacitat.

Agenda


17 de novembre | 19:30

Matadepera

Casal de Cultura

Projecció i col·loqui amb protagonistes

ENTRADA LLIURE I GRATUÏTA


24 de novembre | 19:00

Sant Quirze del Vallès

Sala Josep Brossa de La Patronal

Projecció i col·loqui amb protagonistes

ENTRADA GRATUÏTA


Enllaços interessants

Una producció de

Logo de Crisàlide

Documentació, guió i entrevistes
Paula Solís Gilabert

Direcció creativa
Marta Ribera Graells

Producció
Míriam Vila Aguilar

Rodatge, edició i postproducció
Marta Ribera Graells

Disseny web
Paula Solís Gilabert

Amb el finançament de

Enllaç al web de Crisàlide Comunicació

hola@crisalidecomunicacio.com