Logo de Crisàlide

Cures en la diàspora

Cinc històries de migració, xarxa i lluita

Un documental protagonitzat per cinc dones migrades a Catalunya que en algun moment van detectar mancances en l’acollida de les seves comunitats i han pres la iniciativa de posar-hi remei.

Helga Flamtermesky és la coordinadora de Mujer Diáspora i del projecte Mujer Frontera, un espai d’empoderament, suport i creació de coneixement des de la primera persona per a dones víctimes del tràfic de persones.

Mujer Frontera es va convertir en un espai de sanació, on les dones víctimes del tràfic de personas van crear una metodologia pròpia. Les seves experiències i reflexions s’han transformat en una guia amb recomanacions per a dones que puguin estar ara en una xarxa d’explotació i amb consells per a les organitzacions que treballen el l’atenció de les víctimes.

Dialla Diarra és la coordinadora de Legki Yakaru, organització de Banyoles dedicada, entre altres temes, al suport a les dones subsaharianes que han patit la Mutilació Genital Femenina, violència de gènere o matrimoni forçat.

La Mutilació Genital Femenina afecta més de 200 milions de dones al món. L’ONU la defineix com una violació dels drets humans de les dones i les nenes. Legki Yakaru és una organització que fa sensibilització amb les famílies i mediació entre les afectades i els professionals sanitaris.

Saba Mohamed és doctoranda en Nutrició i Dietètica per la Universitat de Barcelona. Coordinadora d’un projecte d’educació alimentària saludable cultural i lingüísticament adaptat a les dones pakistaneses que viuen a Catalunya.

La migració té un impacte molt fort en els hàbits alimentaris i la salut de qualsevol persona. Per a les dones pakistaneses sol suposar un canvi en el patró dietètic, una reducció de l’activitat física, la fi de les seves carreres acadèmiques i professionals i greus conseqüències en la salut mental. La Guia sobre Educació Alimentària Saludable cultural i lingüísticament adaptada és una eina per cuidar-se, practicar el català i fer cercle amb altres dones de la comunitat.

Loubna El Hassani és Dona Referent Comunitària a l’Alt Empordà amb l’Associació Amunt i Crits. Treballa com a mediadora especialitzada en l’atenció a dones que han patit violència masclista, matrimoni forçat o matrimoni infantil.

Es calcula que, al ritme actual, es tardarà 300 anys a eliminar el matrimoni infantil. Entitats com Amunt i Crits es dediquen a sensibilitzar les famílies que es plantegen realitzar aquesta pràctica sobre les conseqüències que té sobre les nenes. També treballen amb l’Administració per ampliar els recursos per a la detecció i acullen a les dones que necessitin ajuda.

Anna Slizinova és directora de producte en una empresa IT, cantan d’òpera i cofundadora d’UNLOCK ART. Dinamitza una xarxa de suport per a persones refugiades d’Ucraïna des de la qual les ajuda a trobar una llar, aliments i productes d’higiene bàsica.

ACNUR registra al març del 2022 més de 8 milions de persones refugiades d’Ucraïna a Europa i més de 5 milions de desplaçaments interns. Espanya és el cinquè país de la Unió Europea que ha rebut més arribades. Anna Slizinova es coordina amb altres voluntàries per trobar allotjament a les famílies a través de plataformes com I Can Help Host i preguntant a la seva xarxa de contactes.

Agenda


27 de juny | 19:00

Girona

Projecció i col·loqui amb Tetyana Barabus en la Setmana de les Persones Refugiades


1 de juliol | 17:20

Banyoles

Projecció i diàleg amb dones migrades


5 de juliol | 19:00

Terrassa

Projecció i col·loqui amb protagonistes


Enllaços interessants

Una producció de

Logo de Crisàlide

Documentació, guió, entrevistes i web
Paula Solís Gilabert

Rodatge, edició, postproducció i grafismes
Marta Ribera Graells

Producció
Míriam Vila Aguilar

Amb el finançament de

Enllaç al web de Crisàlide Comunicació

hola@crisalidecomunicacio.com