L’art i la cultura són transformació!
El Focus és un podcast de Crisàlide dedicat a parlar amb creadores i creadors culturals que busquen millorar la societat.
Música, literatura, poesia, arts visuals… Tot són eines per sensibilitzar.

Busca auriculars, i fes play!

Temporada 2

28 de desembre de 2022 · 40 min.

Denise Duncan és actriu, dramaturga, directora teatral, guionista i professora d'escriptura. Forma part del projecte Periferia Cimarronas, des del qual difon la cultura afrodescendent. Diu que no pot obviar la lluita antiracista en les seves obres perquè és part de la seva realitat i del seu dia a dia. És una feina constant, i quin millor altaveu que un escenari per dir les coses clares, fer reflexionar i denunciar injustícies socials que pateixen les persones racialitzades. En les seves creacions trobem molta història, cultura i, sobretot, lluita.

Tanquem la temporada del Focus amb un pòdcast dedicat al teatre i a la lluita social sobre els escenaris. Farem les últimes dues recomanacions audiovisuals i us parlarem dels dos darrers espais culturals en el nostre Mapa Cultural. I marxem de vacances! Aquí s'acaba la segona temporada del Focus. Volem agrair-vos infinitament que ens hàgiu acompanyat fins aquí. Per nosaltres ha estat un plaer. Recordeu, no deixeu mai de gaudir de la cultura transformadora!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Believe", de The Sey Sisters; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

23 de desembre de 2022 · 31 min.

Carmina Balaguer és periodista amb un llarg recorregut audiovisual i cinematogràfic. Col·labora de forma habitual amb revistes de viatges com National Geographic i és la productora i directora del documental “La Pantalla Andina”, que mostra l’expedició de més de 20 hores que van fer amb un grup reduït de persones per portar el cinema fins al poble més remot dels Andes.

En l'episodi d'avui parlem sobre l'accés a la cultura, la producció cinematogràfica en espais rurals i la complexa relació entre l'audiovisual i el territori. Quin impacte té un rodatge en la natura que ens envolta? Completarem el programa d'avui amb la recomanació de dos documentals. I en el nostre Mapa Cultural marxem a Granollers i L'Hospitalet de Llobregat. Busca els teus auriculars, i comencem!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Latinoamérica", de Calle 13, Totó La Mamposina, Susana Baca i María Rita; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

14 de desembre de 2022 · 34 min.

En Joan Arqué i la Marta Garcia Cardellach són part del col·lectiu Cultura i Conflicte. Son director i fotògrafa de l'obra Moriu-vos, dedicada a reflexionar sobre les discriminacions que pateix la gent quan es fa gran. Quina relació tenim amb la vellesa? La pregunta ha pujat a l'escenari del Teatre Nacional de Catalunya i està molt present en la instal·lació fotogràfica ubicada a l'entrada que posa el focus en la mirada obscena i mostra l'erotisme dels cossos vells.

En l'episodi d'avui parlem sobre la vellesa, el teatre i la fotografia, i ho complementem amb la recomanació de dues pel·lícules. I en el nostre Mapa Cultural marxem a Viladecans i Olot. Comencem!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Alma Mía", de Natalia Lafourcade i Lols Macorinos; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

24 de novembre de 2022 · 35 min.

A l'Aina Núñez Riera li corre el flamenc per les venes. De família malaguenya, va créixer a Vic rodejada de música i ball. Tot i que al principi no es va sentir atreta per aquesta disciplina, ara agraeix als seus pares que insistissin en què s'hi dediqués perquè ara s'ha convertit en la seva passió, feina i eina d'expressió. Ha format LaboratoriA amb altres companyes de professió, un grup de flamenc experimental, i divideix el seu temps entre els tablaos i les aules. Fa tallers de flamenc inclusiu per a persones amb i sense diversitat funcional. 

Parlarem amb ella sobre la música i el ball com a vies d'expressió artística, sobre les limitacions físiques que té aquesta disciplina i sobre com l'Aina i el seu alumnat han trobat la manera de superar-les. L'entrevista anirà acompanyada de tres documentals, i en el nostre Mapa Cultural viatjarem a Olot i Barcelona per conèixer dos espais artístics. Us donem la benvinguda a un nou episodi del Focus!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Que vengan a por mí", de María Peláe; "Castanets, Multi A” de Inspector J (Freesound); “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

10 de novembre de 2022 · 30 min.

Quan buscava informació a l'arxiu públic de Terrassa, la investigadora i dramaturga Esther Lázaro va descobrir centenars de peticions arribades de tota Espanya i l'estranger per adoptar criatures en un mateix període: l'any 1962. La riuada que va assolar el Vallès Occidental va trencar la vida de moltes persones. Començant per tots els infants que van ser venuts per institucions religioses com a nens i nenes orfes, malgrat que no s'hagués comprovat si els familiars més propers havien sobreviscut ni si estaven realment sols. Esther Lázaro recorre els teatres del Vallès amb l'obra "Les traces del silenci" i ara ha portat les històries d'aquestes famílies a la gran pantalla amb el documental "Els nens de la riuada", publicat per TV3.

Amb la directora parlarem sobre la investigació que ha dut a terme, sobre com funcionava el sistema de tràfic de criatures que ha durant fins quasi finals de segle, i sobre les barreres que ha trobat per indagar en el tema. A més, la Marta Ribera Graells ens recomanarà uns altres dos documentals sobre investigació, i per acabar, acompanyarem la Míriam Vila a dos nous espais creatius a Catalunya, la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles i la Nau Ivanow de Barcelona.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Memòria", de Roba Estesa; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

27 d’octubre de 2022 · 28 min.

Amaia Txabarri Badiola és la persona darrere de Catarsi Feminista. És fotògrafa, artista escenogràfa i militant feminista. A través de la fotografia busca reivindicar la presència i bellesa dels cossos dissidents i no normatius. Fa tallers d’autoacceptació i autoestima corporal. I treballa la pressió estètica, la grassofòbia i els estereotips de gènere a través de l’art. Entre les protagonistes de les seves fotos hi ha personalitats feministes com la periodista i activista Iratzu Varela o l’actriu Itziar Ituño, de la Casa de Papel.

En l'episodi d'avui parlem de la lluita feminista a través de la imatge. La Marta Ribera Graells recomanarà dos pel·lícules sobre feminismes, i amb la Míriam Vila coneixerem dos festivals de foto a Terrassa i Rubí. 
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Tu cintura sin censura", de Rebeca Lane, Pía i Jen Soto; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

13 d’octubre de 2022 · 30 min.

Clara Serrat és biòloga ambiental, activista ecofeminista i l'autora de Libel·lulina, un conte il·lustrat per ella mateixa que narra les històries de vuit dones defensores del planeta. Una libèl·lula vola de territori en territori per conèixer les experiències de lluita de les protagonistes, que han dedicat les seves forces a lluitar pels dret de la terra fins a arribar, en el cas de Berta Càceres, a donar la vida per ella. Amb l'autora parlarem sobre el procés de creació del llibre, la selecció de les protagonistes i la incansable tasca que fan. Quin paper tenen les dones en l'ecologisme? Com treballen? Què les ha dut a lluitar?

En l'episodi d'avui parlem de literatura, il·lustració, medi ambient i feminismes. La Marta Ribera Graells recomanarà dos documentals relacionats amb el tema, i amb la Míriam Vila coneixerem dos espais culturals. Un situat a Barcelona, i l'altre, repartit en diferents punts de Catalunya.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Semillas", de Muerdo i Lola Membrillo; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

29 de setembre de 2022 · 32 min.

Quina relació tens amb la tecnologia? Avui parlem amb Mònica Rikic, programadora creativa que fa art amb les noves tecnologies. En els seus projectes s'ha plantejat la relació entre l'humà i la màquina, i ha començat a reapropiar-se dels sistemes per transformar el món. A través del llenguatge informàtic, ha tractat temes com el gènere i l'impacte social.

Amb la col·laboradora Marta Ribera Graells descobrirem dos documentals sobre big data i programació informàtica per apropar-nos al complex i canviant món tecnològic, i amb la Míriam Vila continuarem traçant el nostre Mapa Cultural particular amb dues noves propostes: un espai a Mallorca i una iniciativa itinerant.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Robot", de Zoo; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

15 de setembre de 2022 · 30 min.

Com gestiones les teves emocions i com les expresses? En el capítol d'avui parlem sobre salut mental amb Sílvia Fernández, impulsora i una de les educadores socials d'Arte Paliativo, un projecte preciós destinat a ajudar a persones que passen per una malaltia a exterioritzar i vehicular els sentiments a través de l'art. Es presenten en residències, centres hospitalaris i les llars de qui ho necessitin amb un carret ple de possibilitats. Des de treballs manuals fins a ulleres de realitat virtual, perquè persones que no poden moure's amb facilitat viatgin allà on vulguin.

Amb la col·laboradora Marta Ribera Graells descobrirem dos documentals sobre art i emocions, i amb la Míriam Vila viatgem a dos nous espais culturals situats al Bages i al Pallars Sobirà. Busca els auriculars, i gira el focus!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Eso que tu me das", de Jarabe de Palo; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

1 de setembre de 2022 · 35 min.

Us donem la benvinguda a una nova temporada d'El Focus, el pòdcast de Crisàlide sobre cultura i transformació social. En el primer capítol hem conversat amb Long Li Xue, un creador de continguts a Internet en català. A les xarxes té desenes de milers de seguidors amb els quals connecta a través de l'humor i l'entreteniment. En els seus discursos hi ha lloc per la broma, però també per visibilitzar el racisme al qual es veu exposat pel fet de ser un català d'origen xinès.

Amb ell parlarem sobre el racisme a les xarxes i sobre com cuidar la salut mental quan estàs tan exposat. Amb la col·laboradora Marta Ribera Graells decobrirem dos documentals sobre les xarxes i el seu poder, i amb la Míriam Vila viatgem a dos nous espais culturals. Comencem!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Ara i aquí", de Judit Neddermann; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music, i “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

Temporada 1

30 de novembre de 2021

Dona, musulmana i rapera. Miss Raisa visita els micròfons del Focus. Amb un somriure d'orella a orella, transmet en les seves lletres un missatge dur i potent a la societat: està farta del racisme i ja és hora d'acabar amb ell.

Avui, al Focus, parlem de dones i música. En la secció audiovisual recomanarem una pel·lícula i un documental sobre el panorama musical femení i les barreres que s'hi troben per avançar. I en la secció "El Mapa de la Cultura" viatjarem a dos espais culturals de Catalunya.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Tot”, de Imane Raissali, Aleix Pérez Macau i Oriol Carcolse; “Good Times”, de Guillem Soler, interpretat per Funkysteps i The Seys Sisters; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

2 de desembre de 2021

Mireia Comas és fotògrafa documental. Amb la seva càmera, es dedica a documentar la realitat de persones que viuen en situació de vulnerabilitat per denunciar la violència que pateixen. És el cas del seu projecte 'Atrapats', on ha visibilitzat la precarietat en què vivien un grup de joves immigrats en unes fàbriques abandonades de Terrassa. En aquesta entrevista ens parla de la seva professió i de com ha girat el focus de la càmara cap els abusos policials.

Avui, al Focus, parlem de fotografia i denúncia.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  “Tienes que”, de Morad El Khattouti El Hormi; “Movimiento”, de Jorge Abner Drexler; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

10 de desembre de 2021

Avui parlarem de bruixes! Concretament, de les que vivien a la ciutat de Terrassa al segle XVII. La llibreria Synusia, en col·laboració amb el Comitè de Vaga Feminista de Terrassa i La Natural Coop han editat el fanzine "Passejada per la memòria històrica de les bruixes", un document que explica com 19 dones que vivien a la ciutat van ser acusades a principis del 1600 de bruixeria perquè no encaixaven en els cànons establerts de l'època.

Amb Maria Cardona, una de les editores, parlem sobre com el fanzine ha servit com a eina de reivindicació històrica. Estètica trencadora, poc pressupost i un contingut irreverent. El millor format per denunciar la violència del sistema cap a les dones acusades de bruixes i la inacció (o acció) dels funcionaris que les van assassinar.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; Declaració de Silvia Federici extreta del programa “Carne Cruda #937: Silvia Federici y la caza de Brujas”, de Carne Cruda; “Memòria”, de Roba Estesa i Tribade; "Akelarre", de Maite Arroitajauregui Aramburu i Jon Maya Soria; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

16 de desembre de 2021

Judith Juanhuix és Doctora en Biofísica i científica del sincrotró ALBA. Mare de dos fills i ara, també escriptora. Acaba de publicar "Una dona", un llibre on explica com són les vides de resistència de les persones trans que reivindiquen el dret a la identitat de gènere. En l'entrevista d'avui ens explica que, per a ella, el gènere ha estat una eina per alliberar-se. Ha obert el seu cor i ho ha escrit en l'obra que comentem.

L'entrevista de la Judith Juanhuix ve acompanyada de dues recomanacions audiovisuals. Un documental i una pel·lícula on allò trans és protagonista. I amb la Míriam Vila marxem fins a Girona i Lleida. Auriculars, i play!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  “Girls and Boys”, de Blur; “Aprenderé”, de La Otra; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

22 de desembre de 2021

Lluc Riba és saxofonista, compositor i productor. És un creador d'estructures. Ara s'està formant en fusteria, però també les treballa en la música.

Amb ell parlarem avui de música, però també de la rigidesa de la formació acadèmica i les poques possibilitats que s'ofereixen per volar lliure i crear nous estils musicals. Els últims cinc anys pel Lluc han estat un període de canvis radicals i vitals. El seu trànsit com a home trans ha travessat per complet la seva faceta professional. Avui coneixerem com ha estat la seva experiència. Comencem!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  “Quemad las naves”, de Lluc Riba; “El Mito de Quirón”, de Lluc Riba; "Whiplash", de Justin Hurwitz; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

23 de desembre de 2021

Oriol Escursell Domènech és trapezista profesional i un dels impulsors de Nilak, un projecte de circ ambulant que recorre els pobles de Catalunya que no tenen teatre. La iniciativa ha estat la guanyadora dels Premis Carulla 2021 i gràcies al suport han pogut fer realitat el projecte: dues setmanes de circ als carrers de pobles com Vilalba dels Arcs.

Avui parlem amb ell de teatre, circ i cultura accessible.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  “És hora de tornar a casa”, de Txarango; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

7 de desembre de 2021

Judit K és música. Al novembre ha estrenat el seu darrer disc, "Frontera rara", on parla de la veu interior que sorgeix en els somnis i els records. És un disc autoeditat on ella ho ha fet tot, després de molts anys treballant en diferents bandes musicals. A banda de la seva faceta com a professional de la música, també és activista. A les xarxes socials parla sovint sobre el seu procés de trànsit com a dona trans i fa denúncia i sensibilització sobre temes com la identitat de gènere o el transfeminisme.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  "Somni", de Judit K; "Laberint", de Judit K; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

28 de desembre de 2021

Jou Sera és una creadora interdisciplinar que treballa amb la llum, l'espai i el cos dins el món de les arts escèniques i les instal·lacions. S'ha format i ha treballat en el món de la dansa contemporània, la pintura i el teatre. I ara està immersa en el seu projecte "Inner", on investiga i fusiona els conceptes de llum i natura.

La ciència ha descobert que els arbres es comuniquen sota terra a través d'uns fongs determinats. Jou Serra ha volgut escenografiar aquesta connexió en xarxa a la natura amb la seva instal·lació llumínica. És una artista interessada en il·luminar allò invisible. No tot allò que passa és veu. Amb Jou Serra parlarem sobre la relació que tenim com a persones i societat amb la llum, que tot i que a vegades ens costa percerbre-la, sempre està en moviment al nostre voltant.
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  “Algo está cambiando”, de Bomba Estéreo; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

14 de desembre de 2021

Marta Bacardit és fotògrafa i diu que la seva bandera és fer visible la "capacitat" i no pas la "discapacitat". A través dels seus treballs amb la càmera fa conscienciació sobre temes sensibles.

Avui parlem amb ella sobre el seu darrer projecte: "L'autisme: una mirada, una carícia".
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music; “Hijos de la Tierra”, de Nil Moliner; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.

30 de desembre de 2021

Tanquem la primera temporada el Focus amb l'entrevista a la poetessa i filòsofa Ana Sánchez Palomo. Acaba d'estrenar el seu últim treball "Santa Performa". Utilitza el seu cos per recitar els poemes que escriu amb tota la seva ànima. Avui parlem amb ella sobre dansa, gènere, poesia i reflexió.

Us donem les gràcies per tot el suport que ens heu donat durant aquests mesos i esperem que tot el que us hem explicat us serveixi per tenir un ventall d'opcions culturals cada vegada més ample.

Marxem a descansar, però tornem aviat!
Veus:
Paula Solís Gilabert, Míriam Vila i Marta Ribera Graells

Música:
“Sport Rock”, d'Scott Holmes Music; “Road Trip”, d'Scott Holmes Music;  “Poesia lenta", de Blaumut; “Action Drums”, d'Scott Holmes Music; “En aquest lloc”, d’Eduard Gener.
Una producció de:
Amb el suport de: